Skip to content

Trafikknudepunkter/Mobilityhubs

Trafikknudepunkter/Mobilityhubs

Hvad er et trafikknudepunkt?
Vejret i Danmark er omskifteligt og det kan være en blandet fornøjelse at stå og vente på bus eller tog på et forblæst stoppested. Det føles måske utrygt, hvis der er mørkt. Trafikselskaberne arbejder derfor sammen med kommuner og regioner på at udvikle trafikknudepunkter, der binder forskellige transportformer sammen, og samtidig tilbyder tryg parkering til både bil og cykel, samkørsel, delecykler m.v. Udover at være knudepunkt for forskellige transportformer kan trafikknudepunktet rumme indkøbsmuligheder, pakkebokse, mobilopladning, caféer og andre faciliteter, som gør det mere attraktivt at bruge kollektiv transport.

Erfaringer fra både udlandet og Danmark viser, at gode trafikknudepunkter/mobilitetshubs kan styrke bylivet, hvis de planlægges rigtigt. Det gælder både små og store byer. Dermed bliver de en gevinst for lokalsamfund og borgere.

Ingen one-size-fits all model
Der er ingen one-size-fits-all model for indretningen af trafikknudepunkter. Geografi og lokale forhold afgør, hvad der er mest hensigtsmæssigt. De store trafikknudepunkter samler måske både tog, lokaltog og busser og har plads til parkering af biler, cykler og delcykler, hvor de mindre alene rummer cykelparkering og kaffeautomat. Men fælles er god trafikinformation, tryghed og at give passagererne en god oplevelse.

Trafikknudepunkter behøver ikke at være placeret i en bymidte, de kan placeres i forbindelse med transportkorridorer og dermed være med til afkorte rejser.

Ved at tænke nyt og f.eks. vende hovedindgangen ud mod den kollektive transport i stedet for parkeringspladsen, kan trafikknudepunkter i et industrikvarter f.eks. være med til at tiltrække cafeer og andre relevante serviceerhverv, der gør det mere attraktivt at tage kollektiv transport.

Næste skridt
Trafikknudepunkter gavner både passagerer og lokalsamfund og det forbedrer den kollektive transport. Men skal vi videre, er der brug for at få afsat midler til pilotprojekter, men også at ændre reglerne, så trafikselskaberne får mulighed for at understøtte udviklingen, hvilket de ikke må i dag.

Hvis du vil vide mere
Midttrafik holdt den 13. september 2024 en spændende konference om trafikknudepunkter med mange gode oplæg. Du kan finde præsentationer og videoer fra konferencen her: Konference om mobilitetshubs